dijous, 12 de gener del 2012

Amanida de bolets i castanyes

El cap de setmana passat vam recuperar a casa aquesta extraordinària amanida que, inexplicablement, feia temps que no preparàvem:  l'amanida de bolets i castanyes.

Òbviament, aquesta és una amanida de tardor, que assoleix la seva millor forma en aquesta estació, elaborada amb productes frescos.  Avui dia, però, les conserves ens permeten allargar les estacions tant com convingui, tot i que, cal dir-ho, no ben bé amb els mateixos resultats.

Diuen els qui en saben que, en altres temps, la castanya era un aliment habitual en aquest país i que venia a ocupar, en bona part, el lloc que ocupa la patata en la nostra dieta.  Quin extraordinari potencial, doncs, el d'aquest aliment que nosaltres, els moderns, hem relegat avui a un costum tan pintoresc com és la castanyada !!!

En qualsevol cas, per fer la nostra amanida per a unes 4 persones, el cap de setmana passat vam haver de menester els ingredients següents:

- 1 pot de bolets variats.
- 1 pot de castanyes en almívar.
- Verdura per a l'amanida.  Nosaltres vam utilitzar una bossa preparada de 250 g.
- 250g de tomàquets xerri.
- Una cabeça d'alls.
- Vinagre.
- Oli d'oliva.
- Sal.
- Pebre.

Deixeu-me fer, però, alguns aclariments respecte aquests ingredients.

- Si utilitzéssiu més d'un pot de bolets, ja sigui perquè voleu que destaquin més en l'amanida, o perquè en feu més quantitat, barregeu un pot de llanegues i un altre de fredolics, en lloc de recórrer a la barreja ja feta.

- Si utilitzéssiu bolets frescos perquè en fos la temporada, aneu, sense vacil·lacions, a les llanegues i els fredolics.

- En lloc de les castanyes en almívar, podem utilitzar castanyes naturals crues.  En aquest cas, ens en faríen falta unes 3 o 4 per cap i, a més, en farien falta també 4 cullerades d'anís.

- Pel que fa a la verdura, utilitzeu la que més us plagui, com més variada, millor.


Unes hores abans de l'àpat, vam començar per picar els alls.


A continuació, vam sofregir-los lleugerament amb oli.


I abans que s'enrossissin, vam afegir-hi els bolets escorreguts i tallats a bocins no massa petits, i els hi vam tenir fins que, pràcticament, s'havia evaporat el seu suc.


Aleshores, vam preparar una vinagreta, a base d'oli i vinagre, en una proporció de doble quantitat d'oli que de vinagre, sal i pebre.


I hi vam abocar el contingut de la paella per tal que s'anés macerant unes hores, fins a l'hora de servir l'amanida a taula.

Aquí caldria aclarir que, si haguéssim utilitzat bolets naturals, el procés hauria estat exactament el mateix.  En canvi, si haguéssim utilitzat castanyes naturals les hauríem preparat de la manera següent:  Després de fer-hi un tall a la pell, les hauriem bullit amb una mica d'aigua i 4 cullerades d'anís durant uns 8 minuts.  A continuació les hauríem pelat i tallat a bocins no massa petits.  Finalment, les hauríem afegit a la vinagreta amb els bolets, per tal que també s'anéssin macerant durant unes hores.


Just abans de servir l'amanida a taula, tan sols vam haver de posar la verdura neta i tallada en un bol i afegir-hi els tomàquets xerri.

A continuació, hi vam afegir les castanyes en almívar, simplement, escorregudes i tallades.


I hi vam abocar tot el contingut del bol de la maceració, els bolets i la vinagreta.

Si haguéssim utilitat castanyes naturals, aquí hi anirien també les castanyes, naturalment.


I l'amanida ja va ser a punt.


Ja només quedava seure a taula i gaudir d'aquesta meravella d'amanida, tal com vam fer ràpidament els de casa.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada