dijous, 7 de juny del 2012

Albergínies farcides

Diumenge passat, vam fer unes extraordinàries albergínies farcides a l'estil de casa.  Un plat deliciós que, inexplicablement, feia massa temps que no fèiem.

No sé si va ser per nostàlgia d'aquells gustos autèntics i casolans que vam pensar a fer les albergínies.  Potser, per la mateixa nostàlgia que ens ha portat a escoltar, mentre escrivim, un meravellós disc que corre per casa d'èxits de la Joni Mitchell.  Serà que anem arribant ja a una edat en què va agafant pes la nostàlgia de la joventut viscuda o, pitjor encara, de la que no vam poder o saber viure en el seu moment?

Bé, no ho sé, però, tant se val.  El cas és que, totalment retornats al present, per fer les nostres albergínies per a 5 persones, diumenge passat vam haver de menester el següent:

- 5 albergínies mitjanes (una per cap).
- 750 g de carn picada de porc (150 g per albergínia).
- 3 cebes mitjanes.
- 5 tomàquets madurs.
- 3 ous.
- Farina de galeta.
- 50 g de pinyons.
- 1 copa de conyac.
- Orenga.
- Pebre negre.
- Sal.
- Oli d'oliva.


Vam començar per preparar els ingredients, abans d'encendre el foc.  Així, vam ratllar la ceba i la vam reservar.


Vam ratllar també el tomàquet.


Vam tallar les puntes de les albergínies i les vam partir per la meitat de dalt a baix.


I, amb l'ajuda d'una cullera, vam buidar-ne bona part de la polpa, deixant cada mitja albergínia com una barca en dic sec.


Aleshores, amb un ganivet, vam fer miques la polpa d'albergínia que havíem extret.  La veritat és que no calia mirar-s'hi gaire, mentre quedessin bocins petits.  En coure's, l'albergínia quedaria pràcticament desfeta entre la resta d'ingredients.

Val a dir que, fa una mica d'angúnia veure la rapidesa en què s'ennegreix l'albergínia tallada.  Però, nosaltres, tranquils:  la cocció ho havia d'arreglar al cap de poca estona.


Fet tot això, vam anar de cara al fogó per preparar el farciment.  Per començar, hi vam posar una paella gran amb força oli i hi vam coure la ceba ratllada.

Paral·lelament, vam engegar el forn perquè s'anés escalfant a 180ºC.


Quan la ceba va ser cuita, sense deixar que s'enrossís, vam abocar-hi la carn picada.


I quan la carn va haver perdut la seva vermellor, vam afegir-hi el tomàquet ratllat.


Ho vam deixar coure sense pressa, fins que el to vermell del tomàquet s'havia convertit en un fantàstic to daurat.


Aleshores, hi vam afegir la polpa d'albergínia que havíem trossejat ben petita.


Aleshores, vam abocar-hi el conyac, els pinyons, i una mica d'orenga, de pebre negre i de sal.


I ho vam deixar coure tot plegat, fins que tots els ingredients van ser ben cuits.  Llavors, vam apagar el foc.


A part, en un bol que aguantés bé la temperatura, vam batre els ous i hi vam barrejar tot el contingut de la paella.  Amb això, el farciment de les albergínies ja va ser a punt.


Per tant, vam agafar les nostres barquetes del dic sec (que lamentablement també s'havien ennegrit) i les vam farcir amb aquella massa, posant-les en una safata del forn, ben untada amb oli.


I un cop ben repartit tot el farciment, vam espolsar farina de galeta per sobre d'aquelles albergínies.


I vam posar les safates al forn durant una mitja hora, aproximadament.  Cap al final de la cocció, vam engegar una mica el gratinador, per tal que les albergínies agafessin una mica més de color.


I aquí va acabar la nostra feina a la cuina.  Ja només va fer falta posar les albergínies al plat i a taula.


I així ho vam fer, amb la més gran satisfacció de tots els de casa.  I us ben asseguro que aquelles barquetes, amb el seu extraordinari carregament, van navegar ben lleugeres fins al fons dels nostres estómacs.


1 comentari:

  1. Com que aquest any el nostre petit hortet ha donat força albergínies i també pebrots( no així els tomàquets) hem hagut de provar cuinar albergínies de moltes maneres. I aquesta recepta vostra no la coneixia; no la feia amb cognac ni amb tomàquet. Un toc molt bo.També m'ha semblat bé el truqui de la farina de galeta, jo ho feia amb formatge, però m'ha agradat més d'aquesta manera.
    AH! Us convidem a que agafeu del nostre hort les albergínies, pebrots i magranes. Quan vindreu?

    ResponElimina