dimecres, 25 de maig del 2011

Pastís de xocolata de la Laia i el Francesc

Fa un temps la Laia i el Francesc van fer-nos arribar per e-mail la recepta d'un senzill, però extraordinari pastís de xocolata que, des d'aleshores, a casa és el pastís de la Laia i el Francesc.  Per qui el vulgui compartir, aquí us expliquem com el vam fer ahir.

Però abans, deixeu-me parlar-vos de la música que estem escoltant mentre escric, encara que, ho he de confessar, no ve a tomb de res.  Senzillament, m'agrada i em ve de gust parlar-vos-en.  La cançó fa així:

No poto reposare amore 'e coro
Pensende a tie so d'onzi momentu
No istes in tristura prenda 'e oro
Ne in dispiachere o pensamentu
T'assicuro che a tie solu bramo
Ca t'amo forte t'amo, t'amo, t'amo.

Efectivament, es tracta del grup sard Tazenda i del seu disc Bios.  Una meravella!  Hi esteu d'acord?

Però, anem pel suggeriment de la Laia i el Francesc.  El que havíem de menester és el següent:

- 200 g de xocolata fondant, si pot ser, del 70% de cacau.  Nosaltres vam fer servir la que havíem trobat al super, que era del 52%, i el resultat també va ser d'allò més bo.
- 200 g de mantega i una mica més per untar el motllo del pastís.
- 5 ous.
- 200 g de sucre.
- 150 g de farina.
- Un pessic de sal.
- Sucre de llustre.


Per començar, vam tallar la xocolata a trossets ...


I la vam posar en un pot amb la mantega, per desfer-ho tot plegat al foc més lent que mai hagueu vist i, per descomptat, sense deixar de remenar, ni que ens hi hagués anat la vida.




El resultat va ser una extraordinària xocolata desfeta que convidava a sucar-hi pa.  Ens en vam estar, però.

A part d'això, vam separar les clares dels ous dels seus rovells, posant cada cosa en un recipient diferent.


Els rovells els vam barrejar, primer, amb el sucre, sense deixar de batre la mescla.


A continuació, hi vam afegir la farina tamisada perquè no fes grumolls.

La veritat és que la fantàstica pasta groga de rovell d'ou i sucre, amb un aspecte deliciós, havia passat a ser una massa espessa i poc engrescadora.  Arribats a aquest punt, no teníem gens clar que no fóssim a la vora del desastre.


Però allà va anar la xocolata desfeta a salvar la situació.  És a dir, vam afegir la xocolata desfeta que teníem a part, remenant per aconseguir una pasta homogènia.


Després, amb paciència, vam muntar les clares d'ou al punt de neu.  Deixeu-me dir, aquí, que sempre he trobat meravellós com una remenadeta fa canviar l'estat de les coses.



I, en acabar, vam afegir les clares muntades a la mescla.


A la fi, ho havíem aconseguit, ara la massa tenia una textura suau, homogènia, pastosa, extraordinària!


Aleshores, vam untar amb mantega la safata per al forn i hi vam abocar la pasta.  Us ben asseguro que el regalim de la pasta era tot un espectacle, com per fer pagar entrada!


I aleshores ... cap al forn, que, prèviament, havíem escalfat a uns 150ºC.

La recepta de la Laia i el Francesc ens indicava amb precisió que el temps de cocció havia de ser de 25 minuts.  Però, passat aquest temps, vam comprovar, amb una punxada d'agulla, que la massa encara no era cuita del tot, així que la vam deixar al forn entre cinc i deu minuts més.  Segurament, cada forn és un món, i el de casa deu ser lent de mena.


Bé, però a la fi, allà teníem el resultat de la transformació, un pastís més aviat compacte, molt semblant a un brownie sense fruits secs, però, no ho dubteu, deliciós com n'hi ha pocs.

Quan el pastís es va haver refredat, simplement havíem de desemmotllar-lo i escampar-hi per sobre una mica de sucre de llustre.  
Així, doncs, ahir vam berenar aquell pastís deliciós i també n'hem menjat avui per esmorzar, amb tot el plaer dels de casa.  Tan sols ens resta agrair a la Laia i el Francesc el seu dolç suggeriment.


5 comentaris:

  1. L´he tastat i está sencillament bonisssim!!!!

    ResponElimina
  2. Carai! Això si que no m'ho esperava! Moltes gràcies per l'homenatge. Estic segur que el pastís era una temptació irresistible.

    Ja us enviarem la recepte de les magdalenes. És que sóm molt de postres nosaltres jeje.

    PD: Jo diria que és el meu forn, que funciona a tota màquina.


    Best wishes!

    ResponElimina
  3. Quina il·lusió que li hagueu posat aquest nom! :) Evidentment si és el pastís de la Laia i el Francesc ha de ser de xocolata! jejej

    Me n'alegro molt que l'hagueu fet i espero que us hagi sortit boníssim!

    Properament.... magdalenes i pastís de poma!

    Ah! I l'altre dia vam fer un experiment "embolcall de pasta de full amb crema catalana i fruites" = espectacularment bo!

    Una abraçadaaa i gràciess!

    ResponElimina
  4. Ostres!! quina meravella! primer de tot felicitar-vos per la creació d'aquest blog, és fantàstic trobar un raconet com aquest per poder gaudir del meravellós art de la cuina. Tinc ganes de poder provar aquest pecat de xocolata.

    Crec que amb aquest pecat i aniria a la perfecció, una petita joia vinícola, Dolç Mataró, un vi que no deixa indiferent a ningú. Com anyoro els vins de la terra!!! Molt petonets desde Madeira.

    ResponElimina
  5. Moltes gràcies a tothom pels vostres comentaris. Ens fa molta il·lusió retrovar-vos en un lloc com aquest que, deixeu-m'ho dir, no té més pretensió que ser un innocent entreteniment casolà.

    Tot i això, Laia i Francesc, prenc nota de la promesa de les magdalenes i del pastís de poma. Prepareu-vos, també, per exposar públicament el vostre embolcall de pasta de full amb crema catalana i fuites. Només d'escriure'n el nom, ja començo a fer saliva.

    Ignorava que tu, Clara, estiguessis treballant a Madeira. M'ho acaba d'aclarir la Marta i em sembla, senzillament, fantàstic. Espero que tot et vagi realment bé. Per cert, prometem buscar tant com calgui el Dolç Mataró. Una recomanació teva, va a missa per a nosaltres.

    Finalment, Elisa, moltes gràcies pel teu entusiasme. Això és una amiga! Estas convidada al proper pastís que fem.

    ResponElimina